fbpx

4 juni, 2020

Fabels en feiten over de kettlebell

Bij Kettlebell Sensei draait alles om de kettlebell. Er gaat bijna geen training voorbij zonder een kettlebell. Ook in de normale sportscholen wordt de kettlebell een steeds bekender beeld. Zelfs thuis hebben steeds meer mensen een kettlebell voor de snelle home workout. In deze blog nemen we een kijkje naar feiten en fabels over deze handige en efficiënte kettlebell.

Feit #1: Train alle spiergroepen met één bal

Als de kettlebell iets is, dan is dat flexibel. Met één bal train je gemakkelijk jouw hele lichaam. In deze eenvoudige bal met handgreep zit een hele sportschool verstopt. Met de juiste oefeningen spreek je iedere spiergroep van je lichaam aan en werk je aan ontwikkeling van je kracht, flexibiliteit, stabiliteit en gripkracht.

Feit #2: De kettlebell is ideaal als boost voor andere sporten

Naast dat de kettlebell een sportschool op zichzelf is, kunnen kettlebell trainingen goed bijdragen aan jouw ontwikkeling binnen andere sporten. De unieke manier van bewegen die je gebruikt bij kettlebell workouts zorgen voor enorme groei van spiergroepen die je normaal minder gebruikt. En dit vertaalt zich gemakkelijk naar verbetering van je algehele kracht en conditie.

Feit #3: Trainen met de kettlebell voorkomt blessures

Voorkomen is beter dan genezen en dat is ook één van de redenen dat wij graag werken met kettlebells. Plotselinge stop- en draaibewegingen, slechte stabiliteit, slechte grip: Het zijn allemaal factoren die tot blessures kunnen leiden. Dit soort bewegingen doe je niet alleen tijdens een training, maar vaak ook in je alledaagse doen en laten. Een blessure zit dan ook vaak in een klein hoekje. Door dit met een kettlebell te trainen verlaag je de kans op blessures aanzienlijk!

Fabel #1: Kettlebell workouts zijn altijd explosief en snel

Veel mensen horen het woord “kettlebell” en zien al snel moeilijke workouts met veel magnesium voor zich. De trainingen zijn altijd van hoge intensiteit en de bewegingen gaan erg snel. Maar dit is slechts een onderdeel van de kracht van de kettlebell. Naast de ballistische oefeningen als de swing, snatch en clean zijn er ook een heleboel manieren om rustiger te trainen met de kettlebell.

Een squat of een press kan je op ieder gewenst tempo uitvoeren en deze variatie in tempo is juist goed voor jouw ontwikkeling. Daarnaast zijn er ook oefeningen zoals de Turkish Get Up of de Windmill, waarbij een steady en gecontroleerd tempo van belang zijn.

Benieuwd hoe je deze verschillende oefeningen het beste kan uitvoeren? Volg onze online workshop: 5 Fundamentals of the Kettlebell!

Fabel #2: Wie kettlebell zegt, zegt Crossfit

Veel mensen koppelen de kettlebell aan Crossfit en dat is natuurlijk niet heel gek. Bij Crossfit WODs en trainingen worden veel kettlebells gebruikt, maar de kettlebell is veel meer dan dat!

De kettlebell is een veelzijdige tool die in iedere sport (dus ook Crossfit) eigenlijk wel een plekje verdiend. Of je nu sneller, explosiever of sterker wilt worden, de kettlebell staat voor je klaar.

Meer weten over de kettlebell en hoe je deze in kan zetten?

Volg onze online video-workshop en leer de kettlebell kennen. In deze workshop leer je de 5 fundamentele kettlebell bewegingen, die de basis vormen voor elke kettlebell training.

 

Bekijk overige berichten